2009. szeptember 9., szerda

ovi

Csak a rend kedvéért. Vannak itt is pro/kontra érvek.
Pro
- kissebb csoportlétszám (max. 18 fő)
- talán többet foglalkoznak a gyerekekkel - ez idővel kiderül
- rugalmasak

Kontra
- kicsi a szoba
- nincs a kertben fű - mondjuk a játszótéren sincs
- sötét (anyám szerint) szerintem nem vészes.

a kicsi szoba zavar eléggé.
amit még nem tudok elhelyezni
kaja - bár mirkonak izlik. Megette pl. a sárgaborsófőzeléket is, és még újságolta is, hogy mennyire finom volt!

Azon gondolkodom 2. hete, h mik a fontos kritériumok az ovival szemben - nem fontossági sorrendben, hanem csak ömlesztve:
- rugalmasság, egyedi igények figyelembe vétele (eü. dolgokra gondolok főleg)
- foglalkozzanak a gyerekkel, ne legyen "elhanyagolva"
- maradjon a gyerek nyitott, érdeklődő, felfedező és mesélő kedvű
- ne hozzon haza nagyon durva hülyeégeket (pl. előző oviból a menj arrébb te hülye kurva típusú)
- érezze jól magát
- ne fejlődjön vissza
Nem várom el az ovitól kiscsoportban -mert M. azt járja most újra,- h fejlessze. De ha egy gyerek tehetséges, okos, előrébb tart akkor teremtsen olyan környezetet, hogy az a további fejlődésre inspirálja a gyereket. Ne pedig egy olyan környezetet ami visszahúzza egy előző szintre. Nem várom, hogy majd az ovónő személyesen elmagyarázza a 4 évesnek az órát, mert nem "tananyag", nem ér rá. Ez az Én feladatom. De elvárom, h a társasjátékozni kívánó gyerekkel igenis játszanak az ovónők heti rendszerességgel ha a többi gyerek nem alkalmas erre. Tapasztalatom szerint a 3-4 év közöttiek nem fognak malmozni, nyúl és vadász sakkot játszani, valamint fegyelemmel kártyázni - solo. Tehát ez a feladat az ovónőkre hárul.

- a szókincse jó irányba fejlődjön vagy maradjon szinten - de ne fejlődjön vissza, ne kezdjen beszédhibákat utánozni, stb....
-talán a legfontosabb: a gondolati kreativitást ösztönözzék! Lehet, hogy erről kéne külön poszt, mert ez azért ennél a fél mondatnál sokkal bonyolultabb....
- legyen tápláló a kaja és legyenek gyümölcsök
- legyen kert, homokozó, futkosásra/mozgásra lehetőség

2 megjegyzés:

Viktoria írta...

Bennem éppen kezd felmenni a pumpa a "foglalkozzanak a gyerekkel, ne legyen "elhanyagolva" kapcsán.
Ugyanis az én fiam az oviban SEMMIT nem csinál, ül. Az óvónénik közelében, akik diskurálnak (más csoportra is ez jellemző).
Kértem, hogy esetleg adjanak neki valami feladatot, mert segíteni nagyon szeret (és nem kell senki mással kontaktusba kerülnie), pl gereblyézzen levelet, ássa a homokot stb. Erre azt mondták, nem, nem küldik el a gyereket, nehogy rosszul essen neki, majd ő a saját ritmusában feltalálja magát. Mikor?
A délutáni közös 5 órában pedig próbálja bepótolni mindazt, ami egész nap elmaradt. Nem éppen konfliktusmentesen.

???

X írta...

1, írtam a blogodba az fura szokások poszthoz
2, én ezzel nem értek egyet. igenis az ovónő feladata a csoport szocializációjának elősegítése - kvázi a szocializáltsági fokok és habitusok egységbe olvasztása. Tehát igenis úgy alakítani a dolgokat, hogy a félénkebbenk is jusson szó/lehetőség, és a nagyon domináns is megtalálja a lehetőségeit. Mindezt számomra nagyon fontos, hogy úgy tegye, h nem lenyírbálja a kirívó megnyilvánúlásokat, hanem megtanítsa, hogy hogyan is lehet....
próbáljatok meg lego ovit építeni és a köv módon játszani: ovi szoba, benne a legogyerekek. Egy gyereknek te mondod meg mit csinál, egy másiknak ő választ tevékenységet.
Próbáld átbeszélni vele, hogy milyen tevékenységhez mire van szükség. ezeket az eszközöket/anyagokat az a legogyerek honnan szerzi be? pl. ovónő, polc, pad alatt van, akármi. A bonyolultabbakat te mond, pl. festeni szeretne - odamegy az ovónőhöz, elkési a festéket .... beszéljétek meg, h roli szerint mi van ha épp nincs idő/lehetőség festeni? akkor mit mond az ovónéni, mit érez a legobábu és mit csinál? elkezd hisztizni? az hova vezet? van olyan gyerek a csoportban aki ilyet csinál? .. ilyenek...
Próbáld kerülni a bemenéskor, hogy érezd jól magad. Ezzel elvárássá teszed az ő jó hangulatát. Engedd neki, hogy akár legyen nem-jó napja is. könnyebben oldódik talán így.
Amikor elhozod akkor is kerüld ezeket a kvázi sematikus kérdéseket, válaszokat.. jó volt az oviban? Ó, lesz ez még jobb is,.. stb... nem olyan könnyű elsőre, de alig 1-2 nap alatt lehet cska a kom. megváltoztatásával sikereket elérni. :)