2009. november 5., csütörtök

Tudatos vásárló

A napokban olvastam valamelyik blogon egy pontokba szedett listát, hogy mitől és hogyan lehet legább alapszinten tudatos vásárló valaki.
Ettől függetlenül....
múlt héten úgy döntöttem kipróbálom a Zöld Major szolgáltatását, és tőlük rendelek zöldségeket, gyümölcsöket.
Nem kis ideje már nagyon morcos vagyok (Norbi is), hogy már a piacon kapható zölség sem az igazi. Ami meg a kisboltban, kaisersben vagy nagylánc üzletében kapható, az meg egyenesen felháborító. Majdnem átlátszó héjjú, ízetlen paprika, éretlen paradicsom, aminek beltartalma nulla. Fonnyadt brokkoli, félig fagyott krumplik, amik feketednek főzés hatására....
Tehát rendelés. Az alapcsomag 5600 ft. Ma megérkezett. Tételesen megszámoltam és lemértem mindent. Semmilyen prekoncepcióm nem volt az ár miatt, mert nem tudtam miből pontosan mennyi érkezik. Tehát ár/érték ismerete nélkül pakoltam, kóstoltam.
Furcsa módon, ízletes a paradicsom - már üvegházi, azt érezni, de van mégis íze valahogy. A paprikának van textúrája. A brokkoliból már kész is a vacsora - valami csodafinom :)
A hagyma, fokhagyma, srépa, frépa a szokásos. A krumplik nagyon szépek, de még nem kóstoltuk. Az uborka is szép.
Az almától és szőlőtől viszont elájultam. Annyira finomak, hogy csak... na... szóval annyira :)
A körtét majd Norbi lemeozza....

Miután kiörömködtem magam leültem megnézni, hogy ha pl. a grobytól vásárolok, vagy piacra megyek - igen fent vannak a legfrissebb piaci árak, piac szerinti bontásban :) akkor mégis mennyiből jövök ki. Mivel ma más miatt kellett mennem kaisersbe, ott is felirtam mindent.
Az jött ki, hogy majd 1000-1500 ft-al drágább volt összességében ez a csomag bármilyen más beszerzési forrásnál.
Viszont finom.
Hol az a határ amikor kifizetjük a több pénzt a minőségért, és hol kezdődik a hülyeség/sznobéria vajon?
Nagyon hezitálok, hogy érdemes-e.

És itt jön a képbe a tudatos vásárló elmélet... Ugyanis ezek a zöldségek/gyümölcsök itthoni, szabolcsi kistermelőktől vannak. Nem külföldről hozott, éretlen, kémiailag érlelt, vagy üvegházban idő előtt leszedett dolgok.... .
És mindezt egy futár szállítja körbe, és papírzacskóban kapom.

Most már egy pár hete átálltam teljesen a házi kenyér/péksüti sütésre. Nem az ár miatt, bár még nem számoltam ki. nem biztos, h jobb így. Viszont finom. És 2x 15perc az egész. Nekem ennyit megér.
A májast, májpástétomot, sült sonkát és hasonló felvágatottat is saját készítésűt eszünk. Megintcsak nem a pénz a fontos. Bár hozzáteszem, ezen lehet spórolni is, mert valami vicc, h mennyi a normális, ehető felvágott ára... De nem ez volt a szempont. Hanem, hogy finom.
Azért egyszerűen viccnek gondolom, hogy ha valami finomat akarok enni akkor nekem kell megcsinálni. Ha nem akarom, hogy E, B, Z, mittudoménmilyen dolgokat tömjünk magunkba, mirkóba akkor itthon kell megcsinálni. Én szívesen, nekem nem gond. De ha megint dolgozom akkor mikor? Vagy aki nem egy konyhatündér?.. És sok esetben nincs meg az a választás, hogy hajlandó vagy többet fizetni a minőségért, mert nincs minőség - pl. felvágottak terén. Ahol van választás - pl. sajtok - ott meg a minőséág olyan drága, hogy hétköznapi embernek eszébe sem jut megvenni....

Ilyenkor nem annyira szeretek a 21. században élni....
mondom ezt a net előtt ülve - hehe....  

2 megjegyzés:

hajnal írta...

Felvágottat hogyan csinálsz?

Kenyeret, kekszet ha van idő én is csinálok sk-t....meg joghurtot.

Tetszik ez a Zöld Major, lehet h kipróbáljuk. Nehéz jó zöldségest találni. (Nekem előny a házhozszállítás, azt levonhatjuk az árából..)
Annál már csak húsboltot nehezebb...olyat nem tudsz?:)

shaish

X írta...

Felvágottnak a lesütött karaj, pulykamell/pulykacomb különféle ízesítéssel és vékonyra felvágva. Majd adagonként lefagyasztva. Karácsonyra lesz kacsamell is.

Húsboltot ha találok jót szólok.. nekem is az a legnagyobb problémám jelenleg....